Zákaznická podpora

Australská lunární série III 2025 Had


Zlatá mince Year of the Snake 2025 (rok Hada) je šestou mincí z velmi populární lunární série III čínského kalendáře od australské mincovny The Perth Mint. Náklad mincí ze zlata o ryzosti 999,9/1000 o hmotnosti 1 Oz je tradičně pouhých 30 000 kusů pro celý svět. Ražba jednouncových stříbrných mincí je limitována počtem 300 000 kusů. 


Z uvedených informací vyplývá, že se jedná o ryzí zlato nejvyšší kvality, přičemž na samotné minci je vyobrazen had, jehož tělo je sofistikovaně propleteno mezi bambusovými větvemi. Tento výjev představuje dominantní prvek zabírající více než polovinu plochy mince. Součástí návrhu je rovněž čínský znak pro „hada“, anglický nápis „SNAKE 2025“ a značka „P“ odkazující na již jmenovanou mincovnu Perth Mint (viz Obrázek 1).


Obrázek 1: Přední strana mince


Na zadní straně mince je poprvé v sérii vyobrazen portrét krále Karla III. s označením „Charles III“. Je zde vyražena nominální hodnota mince „100 DOLLARS“, její hmotnost, ryzost kovu a země původu „AUSTRALIA“. Na předchozích mincích se objevovala podobizna královny Alžběty II.

V lunární sérii I byla přední strana všech mincí opatřena pouze čínským znakem. Navazující série disponují rovněž anglickým popisem znamení.

Jednou z výhod zlatých investičních mincí (a slitků) je osvobození od DPH. Investor tak při koupi nabývá majetek bez dodatečných odvodů státu ve formě daně. Stejně tak výnos z prodeje investičního zlata nepodléhá dani z příjmů.

Symbolika lunární série

Každá lunární série postupně vyobrazuje dvanáct zvířat starověkého čínského lunárního zvěrokruhu, a to v konkrétním pořadí, jež je podle legendy dáno výsledkem tzv. císařova Velkého závodu. Zvířata v něm doběhla v pořadí myš, buvol, tygr, králík, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes a vepř. O hadovi, který dorazil do cíle jako šestý, se říká, že propůjčuje zvýšenou míru aktivity, cílevědomost a porozumění osobám narozeným roku 2025 a každém dvanáctém předchozím a budoucím roce. Tito lidé jsou obvykle spolehlivými a férovými přáteli. Znamení Hada ovšem přináší i řadu negativních vlastností, kdy mezi nejvýraznější patří žárlivost a nízká míra věrnosti vůči životním partnerům. Pokud však někdo osobě narozené v tomto znamení ublíží, může očekávat sofistikovanou a stylovou pomstu, a to ve chvíli, kdy ji nejméně očekává.

Historie lunární série

První mince patřící do lunární série I vyšla v roce 1996. Na dvanáct mincí vytvořených na základě výše popsaného principu navázala roku 2008 lunární série II. Australská mincovna v Perthu razila původně zlaté mince s ryzostí 999,9/1000 a stříbrné mince s ryzostí 999/1000. Tento stav trval do roku 2017. Následující ročník se již vyznačoval ryzostí 999,9/1000 u zlatých i stříbrných mincí. Na přední straně mince jsou každoročně obměňovány motivy zvířat dle čínského lunárního kalendáře. V lunární sérii III byly zatím v jednotlivých letech vyraženy mince s motivy:

Začátek znamení Hada připadá na den 29.01.2025 a jeho vliv skončí 16.02.2026 s nástupem nového znamení Koně. Jako investoři a sběratelé se můžeme na nové mince těšit již v měsíci listopadu tohoto roku, kdy očekáváme počátek distribuce nových ražeb.

Mincovna

Perth Mint je australská mincovna a rafinerie drahých kovů, kterou lze nalézt v Perthu, hlavním městě Západní Austrálie. Jmenovaná společnost je známá po celém světě pro svoji výrobu investičního zlata a stříbra. Významné jméno má rovněž v oboru zabývajícím se dalšími drahými kovy. Mimo jiné se mincovna proslavila výrobou největší zlaté mince na světě o ryzosti 999,9/1000. Váží neuvěřitelnou 1 t a znázorňuje klokana červeného – tradiční symbol Austrálie. Mince měří v průměru 80 cm, její tloušťka pak činí 12 cm.

Vznik mincovny je datován do 19. století, kdy byla vedena jako pobočka Královské mincovny v Londýně. Zaměřuje se na rafinaci drahých kovů, vyrábí zlaté pruty, razí mince a orientuje se rovněž na průmyslové výrobky. Perth Mint má tradičně vysoké standardy kvality a je akreditována hned několika mezinárodními organizacemi. Její produkty jsou celosvětově známé pro čistotu zpracování a autentičnost, přičemž je pro sběratele nesmírně atraktivní, neboť vydává nejrůznější pamětní mince a série mincí k celé řadě příležitostí.

Mezi hlavní činnosti společnosti patří rafinace drahých kovů a celosvětová distribuce výrobků, převážně zlatých prutů. Ročně zpracuje cca 700 t zlata, přičemž je jednou z největších a nejefektivnějších rafinerií v historii.





Redakční tým EKKA-Gold


Složení redakčního týmu: Petra Burešová, Maja Kaletová, Ivan Tománek, Kateřina Sikorová, Jiří Nahodil, Tomáš Pernes.


Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.